Byggpaket från 599 000 kr

Rymliga och funktionella attefallshus

Våra attefallshus är små rymliga hus!

Nu kan du komplettera villan eller fritidshuset med gäststuga, studentboende, extra kontor eller kanske förverkliga en dröm om en egen ateljé.

 

Vad är ett ATTEFALLSHUS? 

Attefall heter den bostadsminister som drev igenom reglerna kring att bygga ett 25 kvm hus utan bygglov, precis som Birgit Friggebo drev igenom reglerna för friggebodar.

Ett attefallshus är en bygglovsbefriad byggnad som inte för överstiga 25 kvm och som får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet, dvs. på tomten. Attefallshuset får dock inte stå ensamt på tomten. Attefallshus är flexibla byggnader och kan användas till att vara en självständig bostad, ett förråd, en bastu eller som gäststuga. Om du redan äger en friggebod på tomten kan du, enligt de senaste byggreglerna, även uppföra ett attefallshus på samma tomt utan att ansöka om bygglov. För att få uppföra ett attefallshus krävs det att du följer reglerna i plan- och bygglagen (PBL) samt att du gör en bygganmälan till din kommun. Byggandet av ditt attefallshus kan påbörjas när då fått klartecken från kommunen; ett startbesked.

Din granne/grannar måste ge sitt medgivande ifall
Attefallshuset ska placeras mindre än 4,5 meter från tomtgränsen. Det är även tillåtet att dela upp max-ytan på 25 kvm, och fördela dem på 20 kvm boyta och 5 kvm förråd. Ett attefallshus på upp till 25 kvm ger möjlighet till ett utmärkt permanent boende året och det går att bygga in dusch, toalett och en liten köksvrå, Tack vare en väl tilltagen höjd mellan mark och taknock på fyra meter, går det även bra att få in en loftsäng. Till skillnad från en friggebod, kan en minivilla eller attefallsstuga på 25 kvm fungera som ett utmärkt komplementbostadshus på stora tomter. attefallshus är en optimal lösning när du vill få mer separat boyta. Använd ditt hus på 25 kvm själv eller hyr ut till sommargäster/studenter. Möjligheterna med attefallshus är oändliga.

 

Attefallshus, Visningshus på Levakungslador

Attefallshus, Visningshus på Levakungslador